4 Aralık 2014 Perşembe

Günde Kaç Tane Balık Yağı Hapı İçmeliyiz?

Günde kaç adet balık yağı hapı içmeliyiz?

gunde-kac-tane-balik-yagi

Günde kaç adet balık yağı hapı içmeliyiz?

Yazan: İlşad Özkan
Balık yağı kullanımı git gide daha popüler bir hâle geliyor ancak çoğu kişinin kafası günlük kullanım miktarı konusunda karışık. Bugün de balık yağı ile ilgili yazımıza, okurlarımızdan birinin gönderdiği sorudan sonra bu yazıyı kaleme almak istedim. Okurumuz, vücut geliştirme yapan biri olarak balık yağı tabletlerinden günde kaç adet içmesi gerektiğini sormuştu.
Onun sorusuna geçmeden önce, balık yağının önemini bir kere daha hatırlayalım. Bildiğiniz gibi, Omega 3 ve 6 yağları, sağlıklı bir metabolizma için dışarıdan almak zorunda olduğumuz yağ asitlerinden. Elbette, tek kaynağı balık değil, çeşitli yeşil yapraklı sebzelerde ve ceviz gibi meyvelerden de bu yağları temin etmek mümkün.

Balık yağının bilimsel olarak ispatlanmış faydaları

Balık yağının faydalarını yazımızda hocamız açıklamıştı ama ben burada kısaca tekrar zikredeceğim. Balık yağının (aslında elzem Omega yağ asitlerinin) insan deneyleriyle kesin olarak kanıtlanmış kesin faydaları şunlar: Kan basıncı düşürme (düşük etkide), inflamasyon azaltma (düşük etkide), kötü kolesterol düşürme (düşük etkide), iyi kolesterol yükseltme (düşük etkide), kan trigliserit değerini düşürme (yüksek etkide), çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite önlemede, depresyonu azaltmada (orta etkide), tümör nekroz faktörünü azaltmada (düşük etkide), adezyon aşınmasını düşürme (düşük etkide) işe yaradığı biliniyor. Bunun dışında onlarca başka faydası söz konusu ediliyor ama bilimsel olarak henüz yukarıdakiler gibi kuvvetli olarak araştırılmış değil.
Bu noktada, sıradan, yani spor yapmayan bir insan için Omega ihtiyaçlarından bahsetmek gerekli. Sanılanın aksine, Omega destek tabletlerini her gün almaya, hatta takviye olarak dışarıdan ayrıca hapla falan almaya gerek yok. Ortalama bir değer olarak, haftada 2 kere balık tüketenlerde Omega yağ asidi eksikliği söz konusu değil, dolayısıyla haftada 2-3 kere balık tüketen birinin bu tip destekler almasına gerek yok. Hiç balık tüketmese bile, atıyorum semizotu gibi, başka Omega kaynaklarından da alan biri için bu durum geçerlidir. Ne var ki, semizotu gibi gıdalarda yağ oranı miktar olarak çok az olduğundan, örneğin haftada ne kadar ceviz veya semizotu tüketilmeli sorusuna yanıtı ayrıca aramak gerekir (bu yazıda bunu belirtmeyeceğim, şimdi otur iki saat hesapla, erindim valla, başka yazıya inşallah).
Bu durumda, anladığımız üç şey var:
1) Sıradan biri için elzem Omega yağ asitleri doğal beslenmeyle pekala alınabiliyor.
2) Demek ki düzenli balık yağı tableti kullanan birçok insanın aslında balık yağı desteği yapmasına gerek yok.
3) Beslenmesi dengeli olmayanlar ise bu eksikliği dışarıdan alacakları balık yağı tabletleriyle karşılayabilir.
Bir hususu daha belirteyim ki, düzenli balık veya başka Omega kaynakları tüketen birinin tablet kullanmasına gerek olmasa da, kullanmasında bir mahsur yok. Buna karşın, başka yazılarımda belirttiğim gibi, bazı gıda takviyelerine gerek olmadığı hâlde alınması fazla dozaj etkisi yaratıp zararlı olabiliyordu. Balık yağı içinse bu durum geçerli değil.

Sporcular için balık yağı

Peki, spor yapanlar için balık yağı tüketimi sıradan bir insan kadar mı olmalıdır? Bu soruya yanıt aramak üzere yola çıktığımızda, cevaba kısa yoldan ulaşırız. Çünkü yükselen metabolizma değerleri, sıradan bir insanın tüketim değerlerinden yüksek olacağından, bu oranda artan Omega yağ asidi ihtiyacından bahsedebiliriz. Nitekim Batılı devletlerdeki birçok sporcu, eğer diyetinde Omega kaynakları düzenli olarak yer almıyorsa, balık yağı tableti kullanmaktadır.
Şimdi, sporcular için balık yağının ne kadar işe yarayıp yaramadığını, yine insan deneyleri üzerinden değerlendireceğiz. Fakat bu noktada, bazı soru işaretleri için sadece 1 (bir) adet insan deneyi yapıldığını söyleyelim, buna karşın yapılan umut verici hayvan deneyleri olabiliyor. Fakat sporcu gereksinimleri henüz bilimin temel ilgi alanı olmadığından, bu tip fazladan yararlar hakkında yeterli araştırma yapılmadığından, elimizdekilerle yetinmek durumundayız.
Hemen belirtelim, balık yağı alımının kesin olarak kiloyla bir etkisi yok. Yani balık yağı bizi şişmanlatmaz (birçok araştırma). İnsülin duyarlılığına da yapılan araştırmalara rağmen bir etkisi gözlenmemiş (birçok araştırma). Kas ağrılarını azalttığı ve etkisi olmadığında kafa karışıklığı var ama azaltmadığı düşüncesi ağır basıyor. VO2 Max değerinde de bir etkisi görülmemiş. Açlık insülin değerlerinde de etkisi yok (birçok araştırmayla). Kasları hasardan koruduğu iddiası ise bir araştırmayla yanıtlanmaya çalışılmış ama en azından o araştırmada olumlu bir sonuca ulaşılamamış. Yağ yakıcı leptin hormonunu artırdığı da gözlemlenmemiş (iki araştırmayla). Yapılan bir tek insan deneyinde ise testosteron değerine etkisi görülmemiş. Buna karşın yapılan tek araştırmada karaciğer yağlanmasını az bir miktar azaltıcı etkisi olduğu görülmüş. Genel yağ yakımını düşük etkide artırdığı ise iki araştırmayla onaylanmış durumda şimdilik. Yine bir tek araştırmada az etkide görülse de egzersiz anındaki yağ oksidasyonunu artırdığı görülmüş ve bir başka çalışmada da az da olsa nitrik oksidi artırdığı görülmüş.
Bu yukarıdaki sonuçlara göre, spor yapanlar için elzem Omega yağlarının alımının anlamlı ve etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bir sporcu ise, sıradan bir insanın iki katı, yani haftada 4 gün Omega kaynakları tüketerek bu ihtiyacını karşılayabilir. Beslenmesi bu şekilde düzenli olmayanlar ise (kilosuna göre) günde 2 ila 4 tablet balık yağı tableti kullanabilir. Tabii değerler aslında tablet değil miligram üzerinden ama genelde balık yağı tabletleri 1 gramdır. Elbette, balık yağı tabletlerinin her biri aynı kalitede değil, kaynaklarına göre içerikleri (EPA ve DHA oranları) bir miktar değişebiliyor ve bu sebepten kaliteli ve kalitesiz olanları olduğunu söylemek mümkün. Pahalı olan iyi demek de mümkün değil, şahsen ben çok ucuza çok kaliteli balık yağları satın alıyorum ve beslenmem iyi gitmediğinde takviye olarak kullanıyorum.
3000 miligramdan fazla, veya kişinin kilosuna göre 4000 miligramdan fazla günlük kullanımın hiçbir fazladan faydası olmadığı gibi ishal, şişkinlik gibi yan etkileri de olabilir. Fakat balıkyağı tablet veya sıvı olarak içmeye alışmayanlardaki mide bulantısı bir yan etki değildir, onunla karıştırılmasın.
Son olarak belirtmeden geçmeyelim, kan akışına etki eden sağlık sorunu olanlar veya buna bağlı ilaç kullananlar önce hekimlerine danışarak balık yağı takviyesine başlamalıdır.

Ara Öğünde Sakız

Sakız çiğneyerek ara öğün yapın

sakiz-cignemek-kilo-verme

Sakız çiğneyerek ara öğün yapın

Yazan: Uzman Diyetisyen Orçun Kürüm
2005 yılında yapılan bir araştırma sonucunda Amerikalılar sakızı bir numaralı atıştırmalık olarak seçmişlerdi. Bizde sakız o kadar yaygın olmasa da hatırı sayılır bir popülaritesi var. Gerek reklamlarla, gerekse marketlerde en dikkat çekici yerlerde satılan sakızların ciddi anlamda pazarlandığını söylesek yanlış olmaz. Ekonomimizde büyük bir Sakız Pazarı segmenti olduğu kesin. Bu kötü bir şey mi? Galiba hayır.
Neden mi kötü değil ? Buyurun inceleyelim:
Birçok tüketici, şekersiz sakız çiğnemenin diş çürüklerini önlemede yardımcı olduğunu ve nefesi ferahlattığını bilir. Şimdi, yeni araştırmalar ise, sakız çiğnemenin kilo yönetiminde, odaklanma, uyanık olma ve konsantrasyonu arttırmada ve hayatın günlük stresini hafifletme amacıyla kullanılabilecek bir araç olabileceğini belirtmektedir.

Kilo kontrolü için küçük bir destek

Sakız, kolayca taşınabilir, pahalı değildir ve kalorisi düşüktür. Genelde 5 – 10 kalori içerir. Hiç kalori içermeyen tatlandırıcılı sakızlar da mevcuttur. İlginç olan, sakızın kalori alımını azaltabilmek için iyi bir çözüm olma olasılığıdır. Kendisi az kalorili olduğu için mi sanıyorsunuz? Hayır, şöyle:
* Sakız, iştah kontrolünde size yardımcı olabilir. 2007’de Appetite dergisinde yayınlanan bir makale, ara öğün öncesi çiğnenen sakızın, açlığı ve kalori alımını azaltmaya yardımcı olduğunu anlatır. Makaleye konu olan çalışmada, ara öğün atıştırmasından 3 saat önce, birer saat aralıklarla 15 dakika sakız çiğneyen bireylerin, çiğnemeyenlere göre 36 kalori daha az enerji aldıkları tespit edilmiştir.
* Merak edenler için eklemeliyim: Sakızın normal veya şekersiz olması, bu durumu değiştirmiyor. Her iki tür sakız da daha az kalori alımına yardımcı olmuştur. Ancak, kilo yönetimi stratejileri kapsamında iştah kontrolünde sakızın rölünü netleştirebilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.
* Sakız aynı zamanda yüksek kalorili atıştımaların yerini alabilecek “düşük ve/ya sıfır kalorili bir seçenek” de olabilir. Örneğin, 140 kalorilik bir çikolatalı bisküvi yerine 20 kalorilik iki sakız çiğneyerek 120 kalorilik bir tasarruf yapmış olursunuz.
* Şekersiz sakızlar, diyet ve kilo koruma dönemindeki listelerde “serbest” yiyecek olarak sayılır. Kısaca, sakız çiğnemek, kilo problemi olanlar için pratik bir “diyet aracı” olabilir.

Sakız çiğneyerek zayıflama tüyoları

• Yemek sonunda bir süre sakız çiğneyip zaman kazanarak, midenin verdiği tokluk sinyalinin fazla kalori alınmadan beyne ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
• Öğün aralarında yüksek kalorili yiyecekler arzuladığınızda, sakız çiğnemeyi deneyebilirsiniz. Sakız çiğnemek arzuladığınız yiyeceği size unutturabilir.
• Stres daha fazla yemek yemenizi tetikliyor olabilir, stresi uzaklaştırabilmek için sakız çiğnemeyi deneyin. Bir süreliğine de olsa işe yarayabilir.
• Yemek hazırlarken sakız çiğnemek, sizi küçük atıştırmalardan uzak tutacaktır.
Bu tüyolar, zayıflama sürecinde kalori alımınızı dengelemenizde size yardımcı olabilir.
Zinde Türkiye Notu: Doğal ürünleri fabrikasyon ürünlere tercih eden bir dergi olarak bizim ilk sakız tercihimiz, daha evvel okurlarımıza tanıttığımız kenger sakızı gibi doğal sakızlardan yanadır.

Lazar Angelov'un Antreman Programı

Lazar Angelov’un antrenman programı

lazar_angelov_antrenman

Lazar Angelov’un antrenman programı

Yazan: Kadir Şenkaya
Lazar Angelov şu anda dünyanın en iyi fitness modellerinden biri olarak gösterilen ve ülkemizde de bir hayli çok hayranı olan bir isim. Kısaca Lazar Angelov hakkında bilgi vermek gerekirse, kendisi 1984 doğumlu (30 yaşında), 1.80cm boyunda, 88 kilo ve Bulgaristan doğumlu.
Kusursuz bir genetiğin bu kadar estetik bir vücutta etkisi tartışılmaz fakat Lazar yaptığı antrenmanlarıyla da bu sporun hakkını verenlerden. Aşağıdaki program kendisinin uyguladığı antrenman sistemidir. Tabi bu program yıl içerisinde değişmektedir ki kendisi ayrıca şu notu düşmüş: ‘‘Spesifik bir rutinim yok; sık sık ve ağır antrenman yapıyorum. Ayda 2-4 gün dinleniyorum. Temel hareketleri ve ağır kiloları seviyorum- bu benim gibi doğal yollardan spor yapan bir sporcu için ölçüleri korumanın tek yolu. Pek çok insan yeterince sık antrenman yapmıyor çünkü sürantrene olmaktan çekiniyorlar, ancak ben yeterince antrenman yapmamış olmak hissindense sürantrene olma riskini tercih ederim.’’
Yazar notu: Son olarak genel bir yanılgı olarak bu programı uygulayarak Lazar Angelov gibi olamayacağınızı hatırlatmak isteriz, evet acı ama gerçek. Sonuçta herkes kendi vücudunu kendi sınırlarında yapabilir ve her program kişiye özeldir. Yine de bazı noktaları örnek almak ve programınıza dâhil etmek faydalı olabilir, iyi sporlar :)
lazar_angelov_egzersiz

1. Gün: Göğüs - Karın

Flat Bench Press: 4 set × 8 tekrar
Incline Bench Press: 4 set × 8
Decline Bench Press : 4 set × 8
Pullovers: 4 Set × 12
Hammer Press: 3 set × 12
Dips: 3 set × 12
Weighted Sit Ups: 4 set x max. tekrar
Hanging Leg Raises: - 4 set x max. tekrar
Side Bends: 4 Sets x max. tekrar
Side Crunches: 4 Sets x max. tekrar

2. Gün: Sırt – Trapez – Ön kol

Bent Over Row: 4 set × 8 tekrar
Deadlift: 4 Set × 8
Pulldowns: 4 Set × 12
Pull Ups: 4 Set × 12
Cable Row: 4 Set × 12
Shrugs: 6 Set × 10
Standing wrist curl behind back: 4 Set x max. tekrar
Reverse barbell wrist curl over bench: 4 Set x max. tekrar

3. Gün: Omuz – Karın

Military Press Behind The Neck: 3 Set × 8 tekrar
Machine Press: 4 Set × 8
Lateral Raises: 4 Set x 10
Weight Plate Front Raises: 4 Set ×10
Front Raise: 4 Set × 10
Reverse Pec Deck: 4 Set × 10
Reverse Fly’s (on incline bench): 4 Set × 12
Weighted Sit Ups: 4 Set x max. tekrar
Hanging Leg Raise: 4 Set x max. tekrar
Side Bends: 4 Set x max. tekrar
Side Crunches: 4 Set x max. Tekrar

4. Gün: Arka kol – Pazu – Ön kol

Close Grip Bench Press: 4 Set × 8 tekrar
Tricep Pushdowns: 4 Set × 8
EZ Bar Skullcrusher: 4 Set × 10
Cable Kickback: 4 Set × 12
EZ Bar Curl: 4 Set × 8
Wide Grip Curl: 4 Set × 8
Hammer Curl: 4 Set × 8 tekrar (her el için)
Concentration Curl: 4 Set × 12
Standing wrist curl behind back: 4 Set x max. tekrar
Reverse barbell wrist curl over bench: 4 Set x max. tekrar

5. Gün: Bacak – Karın

Squats: 4 Set × 12 tekrar
Squat (to bench): 4 Set × 12
Bulgarian Squat: 4 Set × 12
Quad Extensions: 4 Set × 16
Stiff Leg Deadlift: 4 Set × 12
Leg Curls: 4 Set × 16
Glute Kickbacks: 4 Set × 20
Calf Machine Raises: 4 Set × 20
Seated Calf Raises: 4 Set × 20
Leg Press Calf Raises: 4 Set × 20
Weighted Sit ups: 4 Set x max. tekrar
Air bike: 4 Set x max. tekrar
Side Bends: 4 Set x max. tekrar
Barbell Twists: 4 Set x max. tekrar
Antrenman kaynağı: http://www.cutandjacked.com/Workout-Routine-Lazar-Angelov
http://www.cutandjacked.com/CutAndJacked-Interview-Lazar-Angelov

Antremana Cardio İle Başlamak

Yeni gelişme:” Önce kardiyo yapmak daha iyi olabilir”miş

Yeni gelişme:” Önce kardiyo yapmak daha iyi olabilir”miş

Yazan: İlşad Özkan
Önce ağırlık mı çalışılmalı yoksa kardiyo mu sorusu, benim de üzerine eğildiğim konulardan biri. Nitekim son tahlilde ben pek çok hedef için önce ağırlık, sonra da kardiyo çalışılmasını önermiştim. Ancak geçtiğimiz günlerde The Journal of Strength and Conditioning Research dergisinde yayımlanan bir araştırma yine kafaları karıştıracak gibi.

Önce kardiyo yapanlarda daha çok testosteron ve IGFBP3

Bu çalışmada 14 katılımcı inceleniyor. Katılımcılar supplement ya da steroid kullanmıyor ve hepsinin aşağı yukarı aynı (haftada 3 gün antrenman) şekilde bir antrenman geçmişleri var. Katılımcılar aynı zamanda formda yani.
İki gruba ayrılan katılımcılardan ilk grup, kuvvet (ağırlık) antrenmanlarından önce 32 dakika koşu bandında orta tempoda koşuyor. Diğer grup ise önce ağırlık çalışıp sonra koşu bandında o kadar koşuyor. Antrenmanları aynı, tek fark kardiyoyu önce ya da sonra yapmaları.
Sonuçlar incelendiğinde, önce kardiyo yapan grubun anlamlı düzeyde daha fazla testosteron ve IGFBP3 salgıladığı görülmüş. Böyle olunca da, önce kardiyo yapmak daha mı iyi sorusu bir kere daha gündeme geliyor. Araştırmanın detayları ve tam metni için bakınız: http://journals.lww.com/nsca-jscr/Abstract/publishahead/Order_effects_of_combined_strength_and_endurance.97270.aspx

Benim görüşüm

Her şeyden önce, yapılan deneyin çok iyi dizayn edilmediğini ve az sayıda katılımcının kısa süreli yer aldığını söylemeliyim. Deneyin iyi dizayn edilmeyişinin sebeplerinden biri de ağırlık çalışmalarında %70 kullanılması (bu arada 10 tekrarlık 3’er setli yapıyorlar hareketleri). Evet bu tip bir değer rutin antrenman biri yapan için ideal olmakla birlikte, hipertrofik gelişim için ağırlık kaldıran gençler için az diyebiliriz. Dolayısıyla, ağırlık çalışanlar genelde %90 seviyelerinde çalışırlar ve mümkünse tek tekrarlık azami kaldırışlarını da yaparlar. Bu durumda, artan şiddetin hormonal yanıtının daha farklı olacağını söyleyebilirim.
Bu noktada şöyle düşünülebilir: Mademki önce kardiyo yapanlarda daha yüksek testosteron ve bazı başka anabolik hormonlar daha çok salgılanıyor, o zaman ben de gider önce kardiyo yaparım, sonra da her zamanki kadar sert çalışırım ve daha çok kazancım olur. Bu pek geçerli bir bakış açısı olmaz çünkü yarım saat kardiyodan sonra yüksek şiddetli ağırlık çalışıldığında vücutta stres yanıtı daha fazla olacaktır. Bir diğer nokta, yarım saat kardiyodan sonra herkes için yüksek şiddetli çalışmak mümkün olmayacaktır, çünkü güç kaybı yaşamış olacaktır. Dolayısıyla, hormon dengesinden bağımsız olarak, kas büyütmenin ilk adımı olan “yıkım” için daha verimsiz bir antrenman geçirmesi olasıdır. Ortada çok fazla kas hasarı olmayınca da kandaki yüksek anabolik değerlerin geri dönüşü pek olmayacaktır.
Kardiyo kasların gerçekten düşmanı mı? başlıklı yazımızda aktardığımız gibi, formda olan birinin rutin antrenmanlarında önce mi sonra mı kardiyo olduğu pek de önemli değil. Fakat bu son çalışmadaki verileri şu an kesinleşmiş bilgi kabul etsek bile, kas geliştirmek isteyen birinin kuvvetini aerobikle azaltması mantıklı görünmüyor. Yani, kas büyümesi isteyen birinin önce kardiyo yapması hâlâ hatalı bana sorarsanız, ancak formda olan ve bunu korumak isteyen biri için daha fazla kas büyümesi hedefi yoksa, önce kardiyo yapması daha avantajlı olabilir (azami ağırlıklarla çalışmadığından). Elbette amatör veya az geçmişi olan biri de %70’le çalışarak gelişim gösterebilir ama bu şiddetle kısa zamanda platoya gelecektir ve %70’i artırması gerekecektir. Bu noktada da azami gücüyle önce kuvvet antrenmanları yaparak en iyi faydayı alabilecektir.
Tüm bunlarla birlikte, önce kardiyo mu yoksa ağırlık mı konusunda soru işareti tam olarak giderilmiş değil ve kesin bir yanıtı şimdilik veremiyoruz. Kesin konuşabilmek için bilimsel araştırmaların artmasını ve kapsamlı bir tek çalışma ya da büyük bir bilimsel analizi beklememiz gerekiyor.

Kas Yapmak İçin 50 Tavsiye

Fitness gerçekleri, fitness bilgileri, fitness yanılgıları, fitness yanlışları gibi konular hakkında olan bu yazı Coach Caloriesitesinde yayınlanmıştır. Yazımızda kullanılan telif haklarıyla korunan görseller: baboo_mcfoo ve F. Arias Creative Commons lisanslarına uygun olarak kullanılmıştır.
Yazar: Tony Schober
Yazının orijinal başlığı: 50 Tips for How to Build Muscle the Right Way
Yazının yayınlandığı orijinal internet adresi: www.coachcalorie.com/how-to-build-muscle/
Yazının ilk yayın tarihi: Ocak 2013
Yazıyı Türkçeye çeviren Zinde Türkiye yazarı: İlşad Özkan
Kas yapmak için Zinde Türkiye okuyun.

Doğru Şekilde Kas Yapmak İçin 50 İpucu

Çeviren: İlşad Özkan
Geçenlerde fitness hakkında kendi ipuçlarımı yazmıştım ve bunlar çok beğenilmiş, onlarca kişi tarafından paylaşılmıştı. Bugün kendi ipuçlarımı değil, başka bir sitede verilen ipuçlarını yazacağım. Her madde size uygun olmayabilir, benim de katılmadığım öznel maddeler var (örneğin güçlü olmaya odaklanmak zorunda değiliz, vs) ancak kontrol ettiğim güzel bir yazı, yararlanmanız dileğiyle.
1) Olabildiğince çok kas lifini devreye sokmak için bileşik egzersizlerden yararlanın. İzole egzersizleri sağlam bir temelinizin olduğu döneme saklayın.
2) Daha güçlü olmaya odaklanın.
3) Antrenmanlardan sonra yoğun protein ve karbonhidrat içeren öğünler tüketin.
4) Kaslarınızın şiddetli antrenmanlardan sonra toparlanması için en az 48 saat dinlendirin.
5) Serbest ağırlıklar kullanın. Makineler de iyidir ancak esas fayda serbest ağırlıklardadır.
6) Yeterince su için. Su ihtiyacınız tamamen giderilmiş olarak kalın.
7) Yiyin. Gerekli kalori miktarını almazsanız kaslanmanız oldukça güç olacaktır.
8) Sadece kaloriye ve protein, yağ, karbonhidrat gibi makrobesinlere odaklanmayın; kaliteli beslenin. Beslenme yoğunluğu anahtar noktadır.
9) En az 8 saat gece uykusu alın.
10) Bacak antrenmanları yapın. Plaj vücutçusu olmayın (örneğin sadece göğüs ve kol çalışan tipler). [Bakınız: Bacak Çalışmanın Önemi]
11) Barı sırtlanın ve squat yapın. [Bakınız: Squat Nasıl Yapılır]
12) Kalorinizin büyük kısmını antrenman civarında tüketin (antrenman öncesi sonrası gibi).
13) Kas glikojen depolarınızı yeniden doldurmak için antrenmanlardan kısa süre sonra yiyin.
14) Yeterli proteini alın. Her bir kilogram yağsız kütle ağırlığınıza karşılık 1,5-2 gram arası protein alın.
15) Antrenmanlarınızı periyotlayın. Antrenmanlarınızı çeşitlendirerek güçlenmeyi sürdürün.
16) Esansiyel yağ asitlerini tüketin. Balık yağı sizin dostunuzdur.
17) Antrenman ve beslenmeniz istikrarlı olsun, gün atlamayın.
18) Her antrenmanda daha güçlendiğinizden emin olun: ağırlıkları artırın, tekrarları artırın ya da set arası dinlenme sürelerini azaltın.
19) Şiddetli çalışmanıza olanak sağlayacak ağırlıklarla çalışın.
20) Barı yüklenin ve squat yapın. Bunu zaten söylemiştim, değil mi?
21) Ağır kaldırın.
22) Sabırlı olun. Eğer haftada 2,5 kilo kas kazanabilseydiniz bu muhteşem bir sonuç olurdu.
23) Bir antrenman günlüğü tutun. Aşmaya çalıştığınız ağırlıkları, tekrar sayılarını akılda tutmanız gerekir.
24) Gelişigüzel antrenman yapmayın. Spor salonuna gitmeden önce bir planınız olsun.
25) Bir beslenme günlüğü tutun.
26) Aktif dinlenmeden yararlanın.
27) Gerçekçi olun. Hepimizin kas yapması kendi genetik özelliklerimizle sınırlıdır. Bununla birlikte, şansımızı denemeliyiz, düşündüğümüzden daha fazla genetik limitimiz olabilir!
28) Supplement kullanmak şart değildir ancak balık yağı, protein tozu ve vitaminlerin zararı yoktur.
29) Takatin kalmayana kadar çalış. Bu madde tartışmaya açık, ama tedbirli yapılması durumunda verdiği sonuçlar ortada.
30) Cinsiyete özel antrenmanar yoktur. Kas kastır. [Detaylı bilgi için bakınız: Hipertrofi]
31) Barın altına girin ve squat yapın. Bu üç etti! :)
32) Vücut yağ oranınızı ölçün, bu sayede yağsız kütle kazanımınızı takip edebilirsiniz.
33) Öncesi ve sonrası fotoğraflarınızı alın. Bu sayede antrenman programınızın doğru gidip gitmediğini gözlerinizle görebilirsiniz.
34) Kardiyo (aerobik) antrenmanlarınızı sınırlandırın. Kardiyovasküler antrenman yapmak isterseniz antrenman şiddetinizi artırın.
35) Dinamik gerdirme yapmanız performansınızı geliştirir.
36) Vücudunuza gelişmesi için her zaman bir sebep verin; uyum sağlamasına fırsat tanımayın.
37) Bench pres, squat, deadlift, çekişler gibi egzersizleri ve bunların varyasyonlarını kullanın.
38) Merkezi sinir sisteminize bir mola verdirin. Birkaç gün arka arkaya şiddetli ağırlık çalışmaları yapmak sizi tüketebilir.
39) Her birkaç ayda bir ya da iki haftanızı tamamen dinlenmeye ayırın. Kaslarınızın, tendonlarınızın, eklemlerinizin ve zihninizin tamamen toparlanmasını sağlayın.
40) Biraz motivasyona ihtiyacınız varsa bir antrenman partneri edinin.
41) Testosteron, büyüme hormonu ve IGF-1 gibi hormonlarınızı kısa ve şiddetli antrenmanlara göre değerlendirin.
42) Gerçek yemekler yiyin. Protein tozları falan iyidir ancak gerçek yemeğin yerine geçemezler.
43) Karbonhidrat tüketiminizi sizi en az yağlandıracak şekilde zamanlandırın.
44) Kendinizi eğitin. Eğer bu yazıyı ve Zinde Türkiye’yi okuyorsanız doğru yoldasınız demektir. Fitness hakkında bulduğunuz her şeyi okuyun.
45) Antrenmanlarınızın eğlenceli geçmesini sağlayın. Eğer antrenmanlarınızdan keyif almazsanız onları sürdüremezsiniz.
46) Antrenman öncesi beslenmenizi de en az antrenman sonrası beslenmeniz kadar önemseyin. Antrenmanlarınızın için gerekli yakıtı alın.
47) Yeni başlayan biri olarak, haftada 2-3 defa tüm vücut antrenmanı yapın. Deneyim kazandıkça tüm vücut antrenmanlarını daha fazla toparlanma süresi tanıyarak haftada 1-2’ye düşürün.
48) Akşamları yemek yemekten korkmayın. Yağlanıp kilo almanızın sebebi aşırı kalori almanızdır, akşam 7’den sonra yemek yemeniz değil.
49) Hareketleri doğru formlarında yapın. Kaslarınızı geliştireceksiniz çünkü, egonuzu değil.
50) Son ve ama çok önemli olarak: barın altına girin ve squat yapın!

Temel Egzersiz Kuralları

Temel Egzersiz Kuralları

bayan-dambillar-kas-spor
Egzersiz yapmaya başlamadan önce bilmeniz gerekenler.
Temel Egzersiz Kurallarından Bazıları
1-) Önce programda mevcut olan bütün hareketler, iyice incelenmelidir. Hangi hareketin hangi kas gurubunu çalıştırdığı, hareketin uygulama şekli, başlangıç ve bitiş pozisyonları çok önemlidir. Yani hareketleri yapmadan önce ne yapacağınızı, nasıl yapacağınızı iyice anlayın.
2-) Çalışmaya başlamadan önce en az 5 - 10 dakika mutlaka " Isınma " ve "Germe ( Stretching )" egzersizleri yapılmalıdır. Isınma hareketleri, ilgili kas guruplarını, tendon ve ligament denilen bağ dokularının esnekliğini arttırarak çalışmaya hazır hale getirir ve sakatlanma riskini azaltır. Çalışma programınıza başlamadan evvel ısınma ve germe hakkında bilgi sahibi olun. Çalışmanız bittikten sonra da aynı egzersizleri bu defa daha kısa süre ile ve düşük tempo ile " Soğuma " hareketleri olarak yapmalısınız. Soğumak için yine 5-10 dakikalık kısa bir aerobik hareket, tercihen yavaş tempolu bir koşu yeterli olacaktır. Antrenman sonunda yapılan germe çalışmaları ise başlangıçta yapılan germelerden daha uzun sürmelidir, yani örneğin başlangıçta 10 saniye gerilen triceps kası bitişte 15 saniye kadar gerilmelidir.
triceps-gerdirme-arkakol-stretching
3-) Antrenmanlarınızı ( bütün sporlar için geçerlidir ) dolu bir mideyle yapmayın, yediğinizin besinler sindirilmişken yapmalısınız. Örneğin tıka basa bir yemekten sonra antrenmana gitmek verimsiz olacağı gibi uzun vadede risk taşır. En iyisi sağlıklı lifli gıdaları yedikten 1,5-2,5 saat sonra egzersize başlamaktır.
4-) Hastayken, uykusuzken, yorgunken ve alkollüyken çalışmayın, bu verimi düşüreceği gibi dikkatsizlikten doğacak riskler barındırır.
5-) Çalışma giysileriniz rahat, vücudunuzu sıkmayan, dolaşımı engellemeyen kıyafetler olmalı, spor ayakkabılarınız da ayak bileklerinizi de koruyan, yumuşak ve rahat kalplı ayakkabı olmalıdır. Ayrıca deri solunumunu engellemeyecek kumaşları tercih etmenizde sağlık açısından çok önemli. Pamuk, keten gibi doğal kumaşları spor için de tercih ediniz, ya da spor için özel üretilen giysileri tercih edin. Bana sorarsanız eğer profesyonel değilseniz bu pahalı ürünlere çok para vermek yerine, basit, doğal giysilerinizi giyin.
6-) Çalışma sırasında ısınan vücuduzun hava cereyanına maruz bırakılmaması önemlidir. Eğer bırakır da hasta olursanız suçu spora atmayın.
genc-vucut-gelistirme-body
7-) Hareketler tamamen zihinsel konsantrasyonla ve doğru yapılmalıdır. Bir hareketi yapmış olmak için eğilip bükülerek yapmak yerine daha düşük ağırlıklarda ya da daha az tekrarlarda yapın. Çoğu hareket üzerinde düşünülmüş özel hareketlerdir, bu hareketlerden verim almak istiyorsanız doğru yapmalısınız. Yine bu hareketlerden aldığınız verimi arttırmak için çalıştırdığınız bölgeye zihnen yoğunlaşmalısınız.
8-) Azami (Maksimum)Ağırlık ve Azami Tekrar sayınızı belirleyerek başlamalısınız. Azami ağırlık, 10 tekrarı ancak yapabileceğiniz ağırlıktır. Azami tekrar da en ağır kilo ile yapabileceğiniz tekrar sayısıdır. BodytTR’nin sağını solunu karıştırınca zaten göreceksiniz ki profesyonel bir antrenman programında çalışma ağırlıkları belirlenirken azami ağırlık %100 kabul edilerek bunun %50-70’si artık neyse ona göre program çıkartılır. Antrenmanınız üzerinde düşünülmüş, programlı olsun, eğer bu işte ilerlemiş biri değilseniz tekrar sayısı ve çalışma ağırlığı belirlenmemiş olarak değil, kaç kiloyla, kaç tekrar, kaç set yapacağınızı bilerek çalışın.
9-) Anatomik adaptasyon dediğimiz alışma ve uyum dönemini dışında ( çünkü bu dönemde bütün bölgeler hafif hafif aynı gün çalıştırılabilir, detaylı bilgi için bodytr’nin anatomik adaptasyon yazısına bakınız yayınlanacaktır yakında )bütün hareketleri aynı günde yapmayın. Aksi halde ertesi gün hamlayabilirsiniz. Programınızı azami ağırlık ve tekrarlarla yaptıktan sonra, dinlenme gününüz çok önemlidir. Bazı başlangıç programlarında tüm vücut bölümleri aynı gün, çok fazla hareket yapmak suretiyle uygulanmaktadır. Bu sizin gelişmenizi durduran ve çalışmalardan bıkmanıza neden olan bir çalışma türüdür. Yeni gelişme ve araştırmalara göre en ideal gelişim ve verim programları, vücut bölümlerini ayırarak değişik günlerde çalışma sistemidir. Kasları yapılan egzersizlerden çok, iyi yapılan egzersizlerden sonra yapılan iyi beslenme ve iyi dinlenme geliştirir, bunu sakın ama sakın unutmayın.
cim-sahada-spor-yapan-kiz
10-) Bazı egzersizlerde, örneğin "Crınch" (mide için yapılan sıkıştırma) hareketinde, katî surette ağırlık kullanmayınız. Aynı zamanda o hareket için yapabileceğiniz azami tekrar sayısını da belirleyiniz. Şu var ki mide kasları da gelişmek için daha yüksek ağırlıklara mecburdur, ama yeni başlayanlar ağırlıklı mide çalışmaları için aceleci olmasın, bu kötü sonuçlar doğurabiliyor.
11-) Programınızda yer alan çalışma setlerinde kullanacağınız kilolar ve tekrarlarda maksimum ağırlık ve tekrar sayılarınızın % 80 - 85'ini uygulayınız. Bunu şu örnekle açıklayalım:
Mesela göğüs için "Bench Press" hareketini yapacaksınız ve bu hareketi 40 kg.ile ancak 10 tekrar yapabiliyorsunuz. Bu ağırlığı 45 kiloya çıkartıp, sadece 6-7 tekrar yapabildiğinizi tespit ettiğinizde, sizin maksimum çalışma ağırlığınızın 45 değil 40 kilo olduğu belirlenmiş olur. İşte bunu tespit ettikten sonra Bench Press'de kullanacağınız maksimum ağırlık olan 40 kg.ın % 80'i olan 32 kilo, bu esasa göre tespit edilen çalışma kilonuzdur. Bu sayıyı tespit ettikten sonra programda verilen setleri uygulayın. Bu şekilde çalışınca zamanla azami çalışma ağırlığınızın arttığına şahit olacaksınız, daha sonra bu yeni azami ağırlığınıza göre isterseniz yeni çalışma ağırlıkları belirleyerek kas gelişimini sağlama yönünde çalışmaya devam edebilirsiniz.
12-) Son olarak söyleyeceğimiz, ne olursa olsun doğru nefes alıp vermesini öğrenin ve bunu daima uygulayın.

3 Aralık 2014 Çarşamba

Günlük Kalori İhtiyacını Hesapla

Günlük Kalori Hesaplama
Herkesin günlük belirli bir kaloriye ihtiyacı vardır. Bu konuda aşağıdaki tablodan faydalanabilirsiniz. Yaptığınız aktiviteye göre, vücut ağırlığınızı belirtilen sayıyla çarpın, çıkan sayı almanız gereken kaloriyi gösterecektir.
AKTİVİTE
ERKEKLER İÇİN
KADINLAR iÇİN
Hafif
Orta
Yoğun
Ağırlık x 37
Ağırlık x 42
Ağırlık x 51
Ağırlık x 35
Ağırlık x 37
Ağırlık x 44

Dairesel Antreman (Circuit Training)


DAİRESEL ANTRENMAN (CİRCUİT TRAİNİNG)
Circuit training, gerek formel (o spora özgü) gerekse genel motorik özellikleri geliştirici (informel) çeşitli istasyonların arka arkaya dizildiği, belirli süre dizildiği, belirli süre dinlenmeyi içeren kuvvet gelişimine yönelik bir çalışma şeklidir. Genelde 8-12 istasyondan oluşan bir sıralama içindedir. İstasyon sayısı, yaş, geliştirilmek istenen özellik ve güç düzeyi göz önüne alınarak seçilir.

İstasyonlardaki çalışma süresi 20 ile 40 saniye arasındadır İstasyonlar arasındaki dinlenme süresi sporcuların güç düzeyine, amaca göre ayarlanır. Burada dinlenme süresi 1:1 (yani yüklenme süresi kadar dinlenme süresi), 1:1,5 veya 1:2 gibi ayarlanır. Dairesel çalışma özellikle kuvvette devamlılık veya genel kuvvet çalışmalarında kullanılır.

Antrenmanda istasyonlar toplamı bir set olarak ele alınabilir. Önce bir set daha sonra 1 set+1. istasyon, daha sona 1 set+1. ve 2. istasyon şeklinde hacim artışı yapılabilir. Üç sette kadar çıkan böyle bir çalışma, sporcunun daha şiddetli ağırlık antrenmanı yapabilmesi için kuvvete devamlılığın temelini kurmasında yardımcı olur.

Basit bir dairesel antrenman rutini şınav, mekik, skuat, barfiks ve lunges (öne hamle) den oluşabilir.

Dairesel Antrenmanın Faydaları
 Fitnesin her yönüne hitap eder.
 Kuvvet, yağ yakımı ve kardiyovasküler sağlık geliştirilebilir.
 Değişik egzersizler ilgi çekicidir ve monotonluktan korur.
 Kişiyi sürekli canlı tutar. Eğer zorlu bir fitnes programına kendinizi adamış hissediyorsanız, nedeni dairesel antrenmandır.
 Yorgunluk daha iyi kontrol edildiğinden aynı zaman periyodunda daha fazla çalışma yapılabilir.
 Sporcuları her yönden geliştirmenin en etkili yöntemidir.

Dairesel Antrenmanın Prensipleri
1. Antrenman öncesi tam ısınma (düşük şiddetli 5-10 dk. aerobik egzersiz, ardından temel kas gruplarına 10 dk. Stretching).
2. Her bir dairesel antrenman arasında en az 2 gün geçmesi.
3. Egzersizlerin alternatif kas gruplarına göre düzenlenmesi (tercihen üst vücut ve alt vücut). Örneğin, barfiksten sonra şınavın yapılmaması.
4. Kişiye uygun egzersiz sayısı kullanılması. Fakat, her bir temel kas grubunu çalıştırmak.
5. Antrenman sonunda soğuma yapılması (ısınmaya oranla daha düşük kalp atımında).


Temel Dairesel Antrenman Türleri
- Dairesel antrenman tamamıyla uyarlanabilir (dairesel antrenman rutinini oluşturabilecek sınırsız sayıda farklı yöntem vardır). 
- Bununla birlikte, buradaki birkaç örnek yapılabilecek farklı biçimler hakkında bazı fikirler verebilir.

1- Zamanlı Circuit
-Bu tip antrenman, hem dinlenim hem de egzersiz aralıkları için zaman periyodu konulmuş çalışmayı içerir. 
-Örneğin, tipik bir zamanlı circuit 30 sn. egzersizi ve her egzersiz arasında 30 sn. dinlenimi içerir.

2- Yarışmalı Circuit
-Bu, zamanlanmış circuit’e benzer, fakat zaman periyodunda kaç tekrar yapılacağına bağlıdır. Örneğin, 30 saniyede 12 şınav tamamlamak gibi.
-Düşünce, zaman periyodunu aynı tutmaktır. Fakat, zaman periyodundaki tekrarların sayısını artırma yoluna gidilebilir.

3-Tekrarlı Circuit
-Bu tip Circuit, farklı fitnes ve yetenek seviyesindeki geniş gruplarla çalışılıyor ise daha uygundur. 
-En iyi grup her egzersizi 20 tekrar yaparken, orta düzeydeki grup 15 , başlangıç düzeyindeki grup ise sadece 10 tekrar yapmasıdır.

4- Spora-özgü veya Koşulu Circuit
-Bu tip antrenman, dışarıda geniş bir alanda veya açık arazide yapılanın en iyisidir. Spora özgü veya o spor dalında geliştirilmek istenen bölümlere göre egzersiz seçimi yapılır. 
-Daha sonra, egzersizler arasında basit dinlenim yerine, 200 veya 400 metrelik kolay koşular konulur. Seçilmiş egzersiz tercihine göre hatta bu koşular sprint şeklinde veya 400 metre hızlı koşu şeklinde olabilir.

Süperset Antreman Rehberi


Günümüzde arabalardan yediğimiz yemeklere kadar herşeyi ölçüsü büyüyor.Keşke minimum efor ve zamanla yüksek şiddetli bir çalışma ile kaslarınızı parça parça gösterecek bir yol olsaydı.Aslında böyle bir yöntem var.Buna superset çalışması denir ve size kaslarınızı büyütme ve antrenman sürenizi kısaltma imkanı verir. Ayrıca antrenmanınıza heyecan katar. Eğer çalışma rutininizde bir sıçrama yolu arıyorsanız veya bir platodan kurtulmak istiyorsanız, supersetler aradığınız şey olabilir.
Süpersetler nasıl çalışır?
Superset yüksek yoğunluklu bir çalışma metodudur.

Geleneksel ağırlık çalışması düz setlerle yapılır.Düz set bir seri tekrar yapmak şeklinde gerçekleştirilir, örneğin 8-12 tekrar, sonra diğer seti yapmadan 1 dakika dinlenilir. Süperset gelişmiş bir antrenman tekniği olup, iki hareket dinlenmeden ard arda gerçekleştirilir. Bu tip çalışma kası kısa süre içinde maksimum seviyede yormak için harikadır. Çeşitli supersetleri kullanarak tam bir antrenman programı dizayn edebilir veya supersetleri çalışmanızın herhangi bir yerine ekleyebilirsiniz.
Supersetler arasında dinlenmediğiniz için zaman kazanırsınız. Bu aynı zamanda yoğunluğun da süratle artması anlamına gelir.Setler arası dinlenme süresini kısaltmak zordur, bununla birlikte uzun dinlenme aralıklarına alışkınsanız, çalışmanın sonunda kendinize yeterli toparlanma süresi verdiğinizden emin olmanız gerekir. Süpersetler ayrıca sakatlanma riskini de azaltır çünkü ağır kilolar kullanma esasına dayanmaz.

Üç temel süperset kategorisi vardır; aynı kas grubu, zıt/antagonist ve derecelendirilmiş setler.
1-Aynı kas grubu
Aynı kas grubu süpersetleri en yaygın kategoridir. Bunlar, aynı kas grubu için iki egzersizi birleştirmeyi içerir, örneğin dumbell fly ile bench pressi süpersetlemek. Aynı kas grubu kategorisi içinde 4 alt süperset tipi vardır.Herbirinin farklı etkileri vardır.
Önceden yormalı (pre-exhaust), belki de en çok bilinen ve en etkili süperset biçimidir.Aynı kas grubuna ait iki hareket, ki birinci olan izolasyon hereketi, ikincisi temel hereket, önceden yormalı bir süperset meydana getirir.(1.hareket izolasyon, 2. hareket temel)
Önceden yormalı süpersetin esası, düz setlerle yapamayacağınız şekilde, kası uyarmak ve büyütmeyi sağlamak için, yorarak kası zorlamaktır. Örneğin, daha fazla tekrar yapamayacak şekilde düz setli leg extension hareketini yaptık diyelim, her ne kadar tamamen yorulduğumuzu düşünsekte, hala squat yapabildiğimizi görünce şaşırırız, tabiiki normalde kullandığımızdan daha az bir ağırlıkla. Neden? Çünkü quadricepsleri leg extensionla tüketmiş olsak da, squatta kullanılan alt bölge kasları (glutes, harmstrings, adductor ve quadriceps grubunun farklı bölümleri) hala taze ve çalışmaya hazırdır. Yani, önceden yormalı süperset ile, izole egzersizle hedef kas vurulur, temel hareketteki diğer yardımcı kaslarla da yorulmuş kası patlatmaya devam edebilirsiniz.
Eğer ikinci herekette ağırlıkları düşürüp, başarısızlık noktasına kadar tekrarları yaparsanız buna drop set denir.Drop set methodu eğer amacınız maksimum kütle ve güç ise etkili olmayacaktır. Ağırlıkları düşürerek daha fazla tekrara izin vermek kasta yanma hissi uyandırabilir, ancak kas fiberlerindeki gerçek uyarı düz bir sete göre daha az olacaktır. Bir çok fizyolog kasın yeterli yoğunluk ve süreli gerilime karşı büyüme gösterdiği konusunda hemfikirdirler. O yüzden ağır kilolar ve yeterli dinlenme aralarına sadık kalarak, drop set tekniğine kıyasla daha büyük oranda baskı uygulayabilirsiniz.
Önceden Yormalı süperset:
1.İzolasyon hareketi
2.Temel hareket
Leg Extension
Squat
Leg Curl
Stiff Leg Deadlift
Dumbell Pullover
Reverse Grip Lat Pulldown
Tricep Pushdown
Close Grip Bench Press
Dumbell Flyes
Bench Press
Dumbell Side Laterals
Military Press
Barbell Curl
Curl Grip Pullups
Dikkat
Önceden yorulmuş kasların uyarı olmadan tükenmesi nadir değildir. Eğer bench press veya squatta bu olursa (tükenirse), sonuç feci olabilir. Özellikle yeni başlayanlar için, ikinci harekette daha az beceri ve koordinasyon isteyen (leg press, smith machine squat, hack squat) bir hareket seçilmesi, daha emniyetli bir method olur.
Sonradan yormalı(post-exhaust) süpersetler önceden yormalının tersidir.Bu sefer birincisi temel hareket, ikincisi ise izolasyon hareketidir. Peki avantajı nedir? Asol olarak, size daha fazla ağırlık kullanmak için imkan tanıyarak temel hareket için zinde olmanızı sağlar. Bu size ilk hareket için daha az tekrarlarla daha ağır bir hareket kullanmanızı ve sonrasında daha hafif bir kilo ile tekrarlarınızı arttırma olasılığı tanır. Şimdi aynı zamanda kütlenizi şişirip, parçalanmış olabilirsiniz.
Sonradan yormalı süpersetler
1.Temel hareket
2.İzolasyon hareketi
Leg Press 
Leg Extension 
Incline Bench Press 
Incline Dumbbell flyes 
Behind The Neck Press 
Dumbbell Side Laterals 
Close Grip Bench Press 
Rope Pushdowns 
Temel süpersetler (compound) sert ve yorucudur.Bu süpersette iki temel hareket birlikte kullanılır.Temel süpersetler kısa sürede kas büyümesi gerçekleştiribilirken, aynı zamanda tüm sistem için oldukça zorlayıcıdır.
Temel Süperset
1.Temel hareket
2.Temel hareket
Squats
Leg Press
Bent Over Rows
Deadlifts
İzolasyon süpersetler aynı kas grubunu kullanmaya yönelik diğer bir yoldur. Güç artışı yerine definisyonun daha önemli olduğu dönem, ya da vücudunuzda özellikle zayıf bir bölgeyi çalıştırmak istediğiniz zaman faydalı bir metotdur.
İzolasyon süperset
1.İzolasyon hareketi
2. İzolasyon hareketi
Dumbbell Flyes 
Cable Crossover
Leg Extension 
Sissy Squat


2-Agonist/Antagonist
Agonist/antagonist ilişkisi, herhangi bir ağırlık çalışmasında bir kas kasılırken diğerinin gevşemesidir.(biceps curl yaparken biceps ve triceps gibi). Aynı kas grubuna göre zıt kas gruplarını çalışmanın belirgin bir avantajı vardır. Aynı kas grubu için iki hareketi ard arda yaparken, yorgunluk ve laktik asitten dolayı ağırlıkları kısıtlama eğiliminde olunulur. Zıt kas gruplarını eşleştirmek, bir kas çalışırken diğeri dinlendiği için, size gücünüzü yüksek tutmanızı sağlar. Bu egzersiz için fiziksel olarak birbirine yakın olan biceps ve triceps veya gögüs ve bacak veya quadriceps ve harmstrings gibi kas gruplarını seçmelisiniz. Örneğin, bir set triceps pushdowndan sonra bir set cable curl yapın. Bu iki kas grubu birbirine yakın ve aralarında agonist/antagonist ilişkisi olduğu için, kanı çalışılan bölgeye göndermek kolaydır. Omuz ve kalflar kendi aralarında süperset için uygun değildir, çünkü birbirlerinden uzakta olduklarından , kanı bu kadar kısa zamanda iki kasa göndermek imkansızdır.


Zıt/Antagonist süpersetler
1. hareket
2. hareket
Barbell Curl 
Tricep Extension 
Leg Extension 
Leg Curl

Son olarak, (3)derecelendirilmiş süperset ana büyük kas ile küçük kası kombine eden bir tipdir.Bu metod genelde abs ve kalflar için kulanılır.Örneğin herbir set göğüs çalışmasından sonra bir set kalf yapabilirsin.Göğüs setleri arası dinlenmek yerine , daha üretken birşeyler yapmış olursunuz.Bu şekilde antrenmanınızı daha çabuk bitirip, küçük kas gruplarını tek başına çalışma monotonluğundan kurtulabilirsiniz. 
Haftalık süperset rutini
Pazartesi-Bacak
Leg extensions / leg curls 4 set
Squats / stiff leg deadlifts 5 set 
Standing calf raises 5 sets
Salı- Chest, Omuz ve Sırt
Flat benches / lat pulldowns 4 set
Dumbbell inclines / pully rows 4 set
Dips / shrugs 3 set
Dumbbell presses / hyperextensions 4 set
Dumbbell side raises 4 set 
Cuma- Biceps ve Triceps
Barbell curls / triceps extensions 3 set
Dumbbell curls / overhead dumbbell extensions 3 set
Preacher curl machine / triceps pushdowns 3 set

Ve şimdi. Neden süperset?
Geleneksel düz sete göre süpersetin 3 temel avantajı vardır.

Süperset zaman kazandırır.
En belirgin avantajı zaman kazandırmasıdır.Çalışmayı seviyor olsanız bile daha kısa sürede aynı veya daha iyi sonuçlar almaya itiraz etmezsiniz.

Süpersetler yoğunluğu arttırır.
Genelde yüksek yoğunluğu düşünürken, forced reps, azalan setler, negatifler vs. üzerinde dururuz. Süpersetler yoğunluğu arttırmanın farklı bir yoludur. Setler arası dinlenmeyi azaltmak uzun dinlenme aralarına alşıksanız zor bir iştir. Kural; daha kısa sürede daha fazla çalışma eşittir daha fazla yoğunluk ve daha fazla yoğunluk eşittir daha fazla kas.

Süpersetler sakatlanmayı önler.
Süpersetler size ağırlıkları arttırmadan kasa yüklenme ve yüksek yoğunluk uygulama olanağı tanır. Bu sizin sakatlanma olasılığınızı azaltır. 

Dezavantaj:Süpersetlerin tek dezavantajı, özellikle önceden yormalı süpersette, ikinci harekette normalde kullandığınız ağırlıktan daha azını kullanabilecek olmanızdır.Örnek olarak, leg extension ile leg pressi süpersetlediniz. Normalde leg presste ilk hareket olarak 10 tekrar, 135lbs (herbir taraf için) basabiliyorsunuz. Sırayı değiştirip, ilk olarak leg extensionı yaptıktan sonra, quadslarınız yorulduğu için leg presste 10 tekrar 265lbs basmak zor olur.Bu, kas büyümesi için problem değildir, ama eğer amacınız güç ise zarar verici olur. Eğer temel amacınız güç ise düz set squat ve squatı başta yapmak sizin için daha iyi olur.Bir vücut geliştirmeci için perodize edilmiş bir çalışma çizelgesinde, düz setler off sezonda güç ve kütle döneminde kullanılmalıdır. Süpersetler daha sonra yarışma öncesi dönemde eklenebilir.

Dane Fletcher
www.articlesbase.com/bodybuilding-articles/a-training-guide-for-bodybuilding-supersets-996328.html